2012 m. vasario 17 d., penktadienis

Švelnios subversijos ir nepastebimos revoliucijos



Prieš jūsų akis – naujas internetinis žurnalas, skirtas radikaliai politinei, socialinei ir meno kritikai. Jame kviečiame bendradarbiauti autorius, kuriems svetimos fundamentalistinės nuostatos ar dogmos, trukdančios kurti naujas kolektyvines pasipriešinimo šiuolaikinėms Imperijos galios technologijoms strategijas. 

„soft subversions“ – „švelnios subversijos“. Tokį pavadinimą pasirinkome turėdami omenyje ne tik Felixo Guattari tekstą, bet ir jo bendraminčių Gilles‘io Deleuze‘o ir Michelio Foucault pokalbį „Intelektualai ir valdžia“, kuriame buvo išsakyta nuomonė, kad teorija yra tokia pati radikali praktika, kaip ir tiesioginis veiksmas, aktyvizmas. Kai praktika pasiekia savo galimybių ribas, teorija jai padeda nugriauti dar vieną mąstymo sieną, atverti erdvę veiksmui. Šiuolaikinis mąstantis žmogus nebėra savosios išminčių klasės ar kastos atstovas – jis, prisidėdamas prie naujų tiesioginio veiksmo ir pasipriešinimo grupių kūrimo, atsiduria ne tik jį nuolatos perkuriančių, bet ir išlaisvinančių molekulinių paskirybių sraute. Tačiau takiomis ir nepriklausomomis paskirybėmis mes tampame ne tam, kad ištirptume mirgančioje simuliakrų, vaizdų ir geismų jūroje, o tam, kad patys įgytume galios dekonstruoti mus supančią vėlyvojo kapitalizmo tikrovę, tam, kad savo mąstymu galėtume vykdyti nepastebimas kasdienes revoliucijas mąstyme ir nepaklusnumo veiksmus gatvėse. 

Atsiribojame nuo mus varžančių mąstymo dogmų, kurios neleidžia mums būti savikritiškiems, reflektuoti atgyjančių senų ir kuriamų naujų galios santykių. Mąstymo radikalumas mums leidžia ne tik tarpusavyje jungti įvairias politinio, socialinio ir meninio pasipriešinimo strategijas, bet kai kada ir įžvelgti jų ribotumą. Žinoma, mes jokiu būdu neprisiimame kritinio avangardo funkcijų ir apskritai neketiname uzurpuoti jokių pozicijų, nežadame kurti jokio įvaizdžio. Tačiau į mūsų nestabilių vertybių sąrašą niekuomet neįeis susitaikymas su kapitalistinės šizofrenijos ir oidipinių struktūrų status quo, nuolankumas neginčijamam autoritetui ar vienintelei tiesai. Jei esame aktyvūs, tai tik todėl, kad aktyvumą suvokiame kaip skirtumų ir paskirybių teigimą, buvimą kartu su skirtingas patirtis turinčiais žmonėmis, įsiklausymą ir bandymą kartu paversti jų troškimus realybe. Tai saugo mus nuo konformizmo, įsiliejimo į dominuojantį diskursą – mes deklaruojame savo kritinį požiūrį į bet kokius dominuojančius politinius ar kultūrinius „diskursus“, seniai netekusius savo pranašiškų savybių. Nesiekiame būti šio diskurso suprasti, todėl stengsimės transliuoti anapus kanonų atsidūrusių beteisių žmonių, gyvūnų, chtoninių ir technologinių pabaisų balsus. Tačiau mūsų kritika yra ne negatyvi, ji yra pozityvi, nes atveria naujas laisvos minties ir revoliucinio veiksmo galimybes.

Taigi, „soft subversions“ tikslas – skatinti kritiškai apmąstyti šiandieninę tikrovę radikalios politinės, meno filosofijos, sociologijos, antropologijos ir kitokiuose kontekstuose. Publikuosime ne tik Lietuvoje sukurtus tekstus – mūsų tikslas yra mąstant užčiuopti pasaulines problemas bei priartinti prie jų skaitytojus, todėl kai kurie tekstai bus pateikiami „neapdoroti“ – anglų kalba. Savo skaitytojams suteiksime galimybę sekti naujausius užsienio leidinius. O ir užsienis jau seniai nebėra išorinė erdvė, todėl masinio emigrantų egzodo nubrėžtos pabėgimo linijos turi tapti kintančio mąstymo srautais, paplaunančiais suakmenėjusias negyvo mąstymo hierarchijas.

Tikimės, kad prie šio radikalios minties projekto prisidėsite ir jūs. Savo politinius, teorinius ir meninius tekstus siųskite adresu ssubversions@gmail.com. Redakcija pasilieka teisę atmesti siūlomus tekstus.    

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą