2012 m. kovo 20 d., antradienis

Kasparas Pocius. Nepaprastoji padėtis ir dieviškasis smurtas: Carlo Schmitto ir Walterio Benjamino minčių kryžkelės




Šiame tekste, pasitelkus skirtingus bei dažnai prieštaringus nepaprastosios padėties bei su ja susijusius apibrėžimus ir sampratas, bus gilinamasi į šiuolaikinės valdžios ir valdymo esmę. Kaip savo knygose teigia Michaelis Hardtas, Antonio Negri ir kiti šiuolaikiniai filosofai, mes gyvename Imperijoje, kurioje valdžios struktūros yra linkusios prisiimti neribotus įgaliojimus; todėl įsigalioja policinė teisė, kurioje bet kokiai kovai už savo laisves ir teises gali būti inkriminuojamas nusikaltimo statusas. Kita vertus, teisinėms procedūroms tapus aposteriorinėmis, tai yra, teisines normas išstūmus nepaprastojoje padėtyje įsigalinčiam suvereno sprendimui, bet koks nusikaltimui prilygintas veiksmas neribotai išplečia suverenaus režimo kompetencijas, ir tokia režimui suteikta galia kelia didžiulę grėsmę visai gyvybei.
Šiuolaikinės politinės filosofijos kontekste – tai ypač pasakytina apie kontinentinę filosofiją – jau maždaug dvidešimt metų neatslūgsta dėmesys biopolitinėms teorijoms, kurių dėmesio centre atsiduria valdžios ir gyvybės santykis. Italų filosofo Giorgio Agambeno dėka biopolitikos instrumentai buvo pasitelkti itin radikaliems nepaprastosios padėties ir ambivalentiškos homo sacer sampratos tyrinėjimams. Susiedamas valdžios, įstatymo ir gyvybės dimensijas, Agambenas dviejose savo žymiausiose knygose – Homo sacer: suvereni galia ir apnuogintas gyvenimas (1998) ir Nepaprastoji padėtis (2005) atskleidžia tamsią ir sudėtingą sampyną tarp suverenios galios ir apnuoginto gyvenimo, tarp natūralios ir pilietinės būklės. Nesileisdami į plačią teisės filosofijos sferą, šiame tekste aptarsime vokiečių teisės teoretiko ir nacių įkvėpėjo Carlo Schmitto nepaprastosios padėties teoriją, kurią ir dabar be paliovos aktualizuoja stiprios valstybės apologetai ir nacionalistiškai mąstantys „antiglobalistai“. Kaip alternatyvą jai mėginsime pateikti Walterio Benjamino prievartos kritikoje aptartą mesianistinę tyro dieviškojo smurto sampratą. Straipsnio tikslas – pagrįsti ir performuluoti jau Benjamino iškeltą idėją, kad tyras dieviškasis smurtas, kurį jis vadina tikrąja nepaprastąja padėtimi, gali įveikti galios taikomą prievartą – taip pateikiama radikali alternatyva ne tik Schmitto idėjoms, bet ir šiuolaikinei Imperijai, kurios galia, kaip teigia Agambenas, vadovaujasi nepaprastosios padėties logika. Kita vertus, straipsnyje keliama idėja, kad Schmitto suverenios galios samprata ir ja grindžiamas politinės teologijos koncepcija užmaskuoja biopolitinį galios institucijų prievartos gyvenimo ir gyvybės atžvilgiu mechanizmą, o Benjamino dieviškojo smurto samprata leidžia šį mechanizmą demaskuoti. Šiame tekste susitelksime ties šiuolaikine valstybės kritika, nuošalyje palikę globalųjį kapitalą; nors suverenios galios teorijos gali būti taikomos ir jam, bet radikali valstybės kritika dabartiniu laikotarpiu, mūsų manymu, yra aktualesnė ir reikalingesnė. 

 

Kas yra nepaprastoji padėtis?

Kaip jau minėjome, prie nepaprastosios padėties sampratos įvedimo į biopolitikos tyrinėjimų lauką itin reikšmingai prisidėjo Agambenas, šiuolaikinės politikos kontekste persvarstęs Schmitto nepaprastosios padėties ir Benjamino prievartos sampratas. Savo knygoje Nepaprastoji padėtis Agambenas teigia, kad nepaprastoji padėtis (state of exception) – tai ne ypatingos rūšies įstatymas (pavyzdžiui, kaip karo padėties įstatymas); suspenduodama pačią juridinę tvarką, ji apibrėžia teisės ribą (Agamben 2005:4). Viena vertus, ši paradigma apibrėžia karinės valdžios karo metu prisiimamų galių išplėtimą civilinėje sferoje (tai atsitinka apsupties padėtyje), kita vertus – konstitucijos (arba tų konstitucinių normų, kurios saugo individų laisves) suspendavimą (Agamben 2005:5). Pasak Agambeno, ši padėtis tampa „neapibrėžta, neaiškia riba, kurioje susikerta teisė ir politiškumas“; ji sukuria paradoksą: teisinės priemonės „nebegali būti vertinamos teisiniu požiūriu – nepaprastoji padėtis tampa teisine forma to, kas negali turėti teisinės formos“ (Agamben 2005:1). Kita vertus, jei į įstatymą įtraukiama išimtis (exception) – taigi, pačios teisės suspendavimas – ir jei ji juo naudojasi kaip priemone aprėpti ir pajungti (encompass) visą gyvybę (Agamben 2005:1), tai tokiu atveju nepaprastoji padėtis tampa preliminaria sąlyga klostytis tokiai tvarkai, kurioje , viena vertus, asmuo tvirtai susaistomas su įstatymu, kita vertus – jį tas įstatymas apleidžia, palieka jį beteisiu. Nepaprastosios padėties atveju toks apnuogintas gyvenimas (arba gyvybė) tampa nežabotos valdančiųjų galios taikiniu, galimybe valdžiai nevaržomai susidoroti su jos vidiniais priešais ir jų grupėmis, politiniais oponentais. Nepaprastąją padėtį Agambenas sieja su koncentracijos stovykla. Šis nepaprastosios padėties bruožas ryškiai atskleidžiamas kitoje Agambeno knygoje – Homo sacer, bet šioje vietoje pakanka konstatuoti, kad nepaprastosios padėties atveju yra suspenduojamas įstatymo turinys, lieka galioti tik pati teisės forma – įstatymo galia, ir tai atriša rankas valdančiųjų savivalei.
Knygoje Nepaprastoji padėtis Agambenas nurodo daug istorinių nepaprastosios padėties pavyzdžių, iš kurių būtina paminėti Hitlerio 1933-ųjų vasario 28 d. dekretą „Dėl tautos ir valstybės apsaugos“. Šiuo dekretu jis sustabdė Veimaro konstitucijos straipsnių, susijusių su asmens laisvėmis, galiojimą; nepaprastoji padėtis Reiche galiojo visus dvyliką jo gyvavimo metų. Kaip teigia Agambenas, modernusis totalitarizmas, pasitelkęs nepaprastąją padėtį, pradėjo įteisintą pilietinį karą, „kuris leidžia fiziškai eliminuoti ne tik politinius priešininkus, bet ir ištisus sluoksnius piliečių, kurie dėl tam tikrų priežasčių negali būti integruoti į politinę sistemą. Nuo tada tyčinis permanentinės nepaprastosios padėties kūrimas (nors ji galbūt nebuvo apibrėžta technine prasme) tapo viena esminių šiuolaikinių valstybių, įskaitant ir vadinamąsias demokratines valstybes, praktikų“ (Agamben 2005: 2). Kaip vieną iš nepaprastosios padėties taikymo demokratinėse šalyse pavyzdžių Agambenas paminėjo JAV 2001-aisiais priimtą „Patriotų aktą“, kuriuo valdžia suteikė sau teisę suimti bet kurį svetimšalį, įtariamą veika, kuri kelia grėsmę „nacionaliniam Jungtinių Valstijų saugumui“. Pasak Agambeno, toks prezidento Busho įsakymas panaikina individo teisinį statusą ir paverčia jį teisiškai neįvardijama, neklasifikuojama būtybe. Afganistane sučiupti Talibano kovotojai ne tik neįgyja karo belaisvių statuso, kurį apibrėžia Ženevos konvencija – būdami tik „suimtieji“, jie tampa de facto valdymo objektu, jų gyvenimas yra apnuoginamas nežabotos suverenios prievartos akivaizdoje (plg: Agamben 2005: 3-4). Apnuogintu gyvenimu galime vadinti ne tik CŽV slaptųjų kalėjimų kalinių, bet ir sulaikymo centruose atsidūrusių pabėgėlių, romų bei kitų marginalizuotų grupių padėtį. Dar daugiau, šiuolaikinė valdžia, atsidūrusi politinio pasitikėjimo krizėje, vis dažniau nukreipia prievartą prieš savo kritikus, policinėmis represijomis vaiko politinius protestus, varžo susirinkimų laisvę. Visa tai primena Benjamino 1940-ųjų tekstą „Apie istorijos sampratą“, kuriame jis teigia, kad „nepaprastoji padėtis“, kurioje gyvename, yra taisyklė (Benjamin, 2005:328). Tai, kas XX a. pirmaisiais dešimtmečiais buvo taikoma totalitarinėse valstybėse, dabar (bent jau iš dalies) taikoma visoje Imperijoje.  
Nepaprastosios padėties samprata susieja nebe valdinį – subjektą su jo valdovu, ji susieja apleistą, apnuogintą gyvenimą su valdžia piktnaudžiaujančiu suverenu. Sustabdžius įstatymo turinio galiojimą ir palikus jį galioti tik formaliai, visuomenine sutartimi grįstas moderniosios (liberalios demokratinės) valstybės teisinis normatyvizmas užleidžia vietą Hobbeso „Leviatane“ apibrėžtai natūraliai būklei. Michelis Foucault savo tekstuose apie biopolitiką apibrėžė ancien régime suverenumo paradigmą, kurioje valdžia turi teisę „atimti gyvybę arba leisti gyventi“, ir vėliau iškilusią biopolitinę paradigmą, kurioje valdžia „priverčia gyventi ir leidžia mirti“ (Foucault 2003:241). Jei biopolitinė paradigma iš dalies siejasi su gerovės valstybe, gyvenimo standartų kilimu, socialine apsauga, gimstamumo skatinimu ir pan., jei valdžia čia suvokia save kaip „galią, kuri teikia gyvybę“, tai neišvengiamai iškyla rūpestis, kaip tokia galia gali žudyti? Kaip gali žudyti galia, įsipareigojusi teikti gyvybę? Foucault teigia, jog tai įmanoma pasitelkiant valstybinį rasizmą (Foucault 2003:254-257). Vadinasi, valstybinis rasizmas suteikia dingstį šiuolaikinei valdžiai regresuoti, reteritorizuotis į suverenumo paradigmą, įskelti visuomenėje pleištą tarp tų, kurie gali gyventi, ir tų, kurie privalo mirti.
Nenuostabu, kad vienas iš suverenumo paradigmos restauracijos ideologų Carlas Schmittas savo XX a. 3 dešimtmečio tekstuose apie politinę teologiją paklojo teisinius pamatus nacizmui. Šio vokiečių teisės teoretiko, Veimaro respublikoje veikusio reakcingo judėjimo „Konservatyvi revoliucija“ atstovo,  darbų kontekste nepaprastoji padėtis vaizduojama kaip dideli neramumai, kuriuos malšinančiai valstybei būtina pasitelkti ypatingas priemones (be abejo, pats Schmittas su baime stebėjo tuometinius revoliucinių jėgų – spartakiečių, tarybų komunizmo šalininkų ir komunistų partijos – veiksmus Vokietijoje). Kaip teigia Schmittas, tokiu „kraštutiniu“ atveju sprendimus priimti turi tik suverenas. Nepaprastoji padėtis priešinama „normaliam“, t.y., liberalių konstitucinių normų sąlygotam režimui. Ši padėtis negali būti įforminama išankstiniais įstatymais, ji gali būti pritaikoma tik tam tikroje situacijoje, nes „būtinybei įstatymas netaikomas“ (plg: Schmitt 1985:6-10).
Pasak Agambeno, nepaprastoji padėtis tampa nei išoriniu, nei vidiniu juridinės tvarkos bruožu, ir jos nustatymo problema tampa riba, kurioje „vidus ir išorė nebe šalina vienas kitą, bet greičiau susilieja“. Normos suspendavimas nereiškia jos panaikinimo, ir „nepaprastosios padėties įtvirtinama anomija (įstatymo neveiksnumas) nėra (bent jau pretenduoja nebūti) nesusijusi su pačia juridine tvarka“ (Agamben 2005:36).  Nepaprastosios padėties atveju, kaip teigia Agambenas, norma nuo jos pritaikymo atskiriama būtent tam, kad būtų įmanoma ją pritaikyti. Kaip teigia Schmittas, veikdamas „anapus normaliai galiojančios teisinės sistemos, suverenas visgi jai priklauso, nes būtent jis privalo nuspręsti, ar būtina suspenduoti visos konstitucijos veikimą“ (Schmitt 1985:7). Kaip teigia Schmittas, „būtent nepaprastoji padėtis iškelia suverenaus subjekto, tai yra, paties suverenumo svarbą. Tikslių tokios kritinės padėties detalių nuspėti neįmanoma“, todėl „tokiu atveju jurisdikcinių kompetencijų prielaidos ir turinys, akivaizdu, turi būti neribotas“ (Schmitt 1985:6-7).
Situacijos, kurioje skelbiama nepaprastoji padėtis, kraštutinumas tampa neribotų galių suteikimo suverenui prielaida. Tačiau, kita vertus, suverenui paliekama ir teisė spręsti, kuomet ta nepaprastoji padėtis baigiasi – jis nusprendžia, ar padėtis yra ekstremali, ir ką reikia padaryti, kad būtų pašalintas pavojus ir atstatytas stabilumas. Kaip teigia Schmittas, „nepaprastąją padėtį apibrėžia iš principo neribojama valdžia, o tai reiškia visos egzistuojančios tvarkos suspendavimą. Tokioje situacijoje tampa aišku, kad įstatymui išnykus valstybė išlieka. Kadangi nepaprastoji padėtis yra kas kita nei anarchija ir chaosas, tvarka juridine prasme tebeviešpatauja, nors ji nėra įprastinė“ (Schmitt 1985:12).
Čia atsiskleidžia Schmitto teorijos esmė – suverenas valstybei pasitarnauja kaip jos išlaikymo bet kokiomis priemonėmis, bet kokia kaina, garantas. Nepaprastosios padėties sąlygomis valstybė, peržengdama „liberalius konstitucinius“ rėmus, atsiduria anapus normos, bet išlaiko juridinę sprendimo galią diktatūros sąlygomis. Agambenas vadina tokią situaciją paradoksu: įstatyme įrašoma tai, kas jam išoriška – „pačios juridinės tvarkos suspendavimas“. Normų peržengimas sąlygoja valstybės ir jos tvarkos tęstinumą net tada, kai tas tęstinumas yra nelegitimuotas, nepagrįstas įstatymais. Valdymo ribų išplėtimas ir normų panaikinimas laikomas kraštutine valstybės ir jos institucijų apsaugojimo nuo pilietinio karo, sukilimų, maištų ir anarchijos priemone.
Ankstesnėje knygoje „Diktatūra“ Schmittas aptaria du nepaprastosios padėties atveju susiklostančios diktatūros tipus – komisarų diktatūrą ir „suverenią diktatūrą“. Komisarų diktatūra siekia apginti ar išsaugoti egzistuojančią konstituciją ir laikinai suspenduodama jos veikimą nenutraukia paties jo galiojimo, o tik sukuria tas aplinkybes, kuriomis įstatymas gali funkcionuoti. Tokia diktatūra išsaugo konstitucinę „įstatymo galią“ arba dvasią, bet konstitucinę normą čia pakeičia mechaninis (techno-practical) jos taikymas – pavyzdžiui, parlamentinis valdymas paverčiamas valdymu dekretais. Tuo tarpu suverenioje diktatūroje neapsiribojama vien egzistuojančios konstitucijos suspendavimu – joje stengiamasi sukurti tokias aplinkybes, kad būtų įmanoma priimti naują konstituciją (Agamben 2005:33).
Tačiau čia išryškėja dar viena problema – skirtumas tarp konstitucinės ir steigiančiosios galios (constituent/ constituting power). Kaip teigia Agambenas, šios dvi jėgos yra nebendramatės. Jei konstitucinės galios egzistuoja tik valstybėje ir yra neatskiriamos nuo konstitucinės tvarkos, tai steigiančiosios galios egzistuoja anapus valstybės – jos nėra skolingos valstybei, egzistuoja ir be jos. Ši tema įjungia nepaprastosios padėties ir šiuolaikinės valstybės teoriją į šiuolaikinės kontinentinės politinės filosofijos kontekstą, iškeldama prielaidą, kad valstybė ir jos valdžia ne visada gali kliautis ją kūrusių jėgų konsensusu, visuomenine sutartimi – nesimetriškame santykyje tarp konstitucinės ir steigiančiosios galios slypi ir pasitikėjimo valdžia krizės pavojus, ir sukilimo bei autonomijos galimybė.
Turėdamas tokią galimybę omenyje ir bandydamas užbėgti jai už akių, Schmittas pasitelkia Didžiosios Prancūzijos revoliucijos teoretiko Emmanuelio Josepho Sieyes‘o teiginį, kad „konstitucija pirmiausiai suponuoja steigiančiąją galią“ (Agamben 1998:22). Tai Schmittui, kaip ir daugeliui valstybingumo apologetų, leidžia susieti konstitucinę galią su steigiančiąja galia, kurią jie sutapatina su tauta. Kaip teigia Agambenas, tokiu atveju tampa neaiškūs kriterijai, pagal kuriuos steigiančiąją galią būtų galima atskirti nuo suverenumo. Steigiančioji galia (potenciali, bet nebūtina valstybės atsiradimo priežastis) tampa išvestine iš savo pasekmės. Kaip vieną tokio „istorijos produkavimo“ pavyzdį Agambenas nurodo SSRS, kurios totalitarinė valdžia prisiėmė už revoliuciją kovojusių darbininkų ir kareivių tarybų nuopelnus, nors pagarsėjo represijomis prieš tų pačių tarybų aktyvistus Agamben 1998:23). Steigiančiosios ir konstitucinės galių perskyra leidžia kvestionuoti daugelį įsitvirtinusių režimų, dekonstruoti jų legitimumą, tęstinumą, parodyti jas kaip nestabilų, netvirtu konsensusu paremtą darinį. Agambeno teigimu, konfliktą tarp konstitucinės ir steigiančiosios galių galime matyti ir aristotelinėje potencijos – aktualizacijos perspektyvoje: jei steigiančioji galia aktualizuoja save sukildama prieš nusistovėjusią tvarką, konstitucinė galia taip pat aktualizuojama kaip suvereni galia, pasirengusi malšinti neramumus neribota prievarta. Vėlgi, prisimindami Thomo Hobbeso „Leviataną“ tiek suverenią, tiek steigiančiąją galią galime matyti natūralioje būklėje – suverenas nepaprastoje padėtyje įžengia į natūralią būklę peržengdamas konstitucinę visuomeninės sutarties tvarką, bet tai nutinka tik „dėka“ neramumų, sukilimo ar pilietinio karo, kurie panaikina visuomeninę sutartį ir atveria natūralią būklę. Kaip teigia Agambenas, būtent tvarkos drumstėjas priverčia suverenią galią „tapti aktualia“. Prie šių galių konflikto dar sugrįšime. 
Visgi Schmittas ir jo bendraminčiai vaizduoja steigiančiąją galią visai kitaip – kaip abstrakčią galią, kuri tampa konstitucijos legitimumo šaltiniu, kaip tautą. Tai – galia, kuri, nebūdama konstitucinė, „visgi yra taip susaistyta su kiekviena egzistuojančia konstitucija, kad figūruoja kaip jos kuriančioji galia... ir dėl šios priežasties negali būti nepripažinta netgi tokiu atveju, jei ją paneigtų egzistuojanti konstitucija. Nors ši jėga neturi juridinio pavidalo, (yra abstrakti – vok. formlos) ji „išreiškia konstitucijos minimumą“ (plg:Agamben 2005:33-34) – o būnant šis minimumas leidžia suverenui veikti nepaprastosios padėties sąlygomis, legitimuoja jo veikimą.
Tokią Schmitto sampratą daugelis šiuolaikinių tyrinėtojų priskiria politinei teologijai – diskursui, kuriame svarstoma, kaip šiuolaikiniame pasaulyje abipusiais ryšiais susisaisto religiniai ar bažnytiniai diskursai bei valdymo technologijos. Schmittas šią sampratą grindė barokine karaliaus kaip „dievo žemėje“ samprata, kurią XVI – XVII a. plėtojo Thomas Hobbesas, Jeanas Bodinas ir kiti mąstytojai. Tokia, Michaelio Hardto ir Antonio Negri žodžiais tariant, transcendentinė valdžios samprata, legitimavusi nekontroliuojamą aukščiausiojo suvereno valdžios galią, leido įsigalėti absoliutinei monarchijai (Hardt, Negri 2000). Schmittas laikė nepaprastąją padėtį stebuklu (Schmitt 1985:36) – ir tokio stebuklo jo šalyje ilgai laukti nereikėjo.
Beje, Schmittas manė, kad nepaprastoji padėtis privalo baigti galioti vos pasibaigus neramumams, valdžiai įtvirtinus stabilumą ar pritaikius konstitucijos pakeitimus. Išimtis, teisininko Schmitto nuomone, turėjo įtvirtinti konstitucinę normą (Schmitt 1985:7). Deja, tarpukario Vokietijos atveju taip neatsitiko – nacių įvesta karinė padėtis išliko iki Trečiojo Reicho žlugimo, o dabar individų konstitucinės laisvės dažnai varžomos net ir demokratinėse šalyse. Stebuklas neįvyko – išsipildė liūdna Benjamino pranašystė, kad nepaprastoji padėtis, kurioje gyvename, yra taisyklė, vedanti visuomenes į sunaikinimą.
Matome, kad Schmitto steigiančiosios galios interpretacija, artima šiuolaikinių (ypač dešiniųjų) valstybingumo apologetų interpretacijoms, atmeta dinamikos ir nepritarimo – disensuso – galimybę valstybės gimimo ištakose ir postuluoja tęstinumo tarp valstybę kūrusios ir ją valdančios galios. Steigiančiosios galios identifikacija su abstrakčia tautos samprata leidžia valstybei peržengti liberalios konstitucinės paradigmos rėmus ir imtis autoritarinės politikos, naikinti politinius oponentus ir tuos individus ir jų grupes, kurie negali būti integruoti į valstybės gyvenimą – vykdyti valstybinį rasizmą. Tokiu atveju suvereno veiksmai, kaip nacistinėje Vokietijoje, gal būti „juridiškai“ motyvuojami kaip pastangos „apsaugoti tautą ir valstybę“. Kita vertus, taip valstybė suteikia sau galią propagandos priemonėmis formuoti savo subjektus - nuolat manipuliuoti tautos (arba liaudies) kaip steigiančiosios galios vaizdiniais ir taip legitimuoti suverenios galios atliekamas procedūras. Tai būdinga ne tik totalitariniams XX a. režimams: autoritarinis mąstymas, „kietos rankos valdžios“, „konservatyvios revoliucijos“, padedančios atsikratyti liberalios konstitucijos ir neribotai išplėsti suvereno įgaliojimus, siekis būdingas ir šių dienų pasauliui, neišskiriant ir Rytų Europos visuomenių.
Visgi tokiam autoritariniam mąstymui ir nepaprastosios padėties poreikiui ne tik esama alternatyvų: teisingiau būtų teigti, kad pats jis gimė kaip priešstata revoliuciniam mąstymui. Schmittas savo teoriją kūrė su baime žvelgdamas į pirmuosius Veimaro respublikos gyvavimo metus, į laisvo darbininkų tarybų komunizmo ir anarchizmo iškilimą Vokietijoje. Schmitto nepaprastosios padėties teoriją galime laikyti atsaku ir metais anksčiau pasirodžiusiam jau minėto Benjamino tekstui „Prievartos kritika“. 


Valstybinė prievarta ir dieviškasis smurtas

Walterio Benjamino tekstas „Prievartos kritika“ mums svarbus pirmiausiai dėl to, kad čia, priešingai nei Schmitto tekstuose, valstybės veiksmai vertinami kaip prievarta. Ir tai nenuostabu – žydų kilmės Benjaminas dar studijų metais, Pirmojo pasaulinio karo metu, priklausė antikariniam studentų judėjimui. Beje, nors po Antrojo pasaulinio karo Benjamino bendraminčiai buvo linkę tai slėpti, Benjaminas, būdamas komunistinių pažiūrų žmogus, žavėjosi Schmitto kūryba ir jo suverenumo sampratą pritaikė tyrinėdamas vokiečių baroko dramą (Weber 2008:176-177).
Benjamino, kaip ir Schmitto veikalus, kritikai priskiria politinės teologijos tradicijai. Nepaprastai sudėtingame ir painiame Benjamino tekste bandoma pagrįsti tokį smurtą, kuris, atsidurdamas absoliučioje įstatyminės teisės išorėje, galėtų smogti tiek steigiančiajai galiai, kaip ją suvokė Schmittas, tiek konstitucinei galiai. Tokį smurtą Benjaminas vadina dievišku, tyru arba revoliuciniu. Jį Benjaminas kildina iš neortodoksinės, neokabalistinės žydų tradicijos, kurioje dieviškasis smurtas, sankcionuojamas Dievo įsakymo „Nežudyk!“, priešinamas kerštingam institucijų smurtui, kurį jis vadina mitiniu (Butler 2006:205-206).
Judith Butler, nagrinėdama Benjamino esė, įvardija lemtį kaip (institucinės, mitinės) teisės galią p:aversti žmogų kaltu, suteikti jam atsakomybės jausmą, paversti jį teisės subjektu. Tačiau, kaip teigia Butler, pastangos panaikinti tokią prievarta paremtą būklę nepriklauso lemčiai. Kad suprastume tokias pastangas, turime pakeisti lemtį į Dievą, helenistinį mitą – į žydų dieviškumo sampratą, tam tikrą sferą, kuriai priklauso nesmurtinis griovimas. Benjaminiškojoje dieviško smurto sampratoje tokį smurtą įteisina Dievo įstatymas, kuris yra ne pikto ir kerštingo Dievo balsas, bet yra priešingas kaltės jausmui, orientuotas į kalčių atpirkimą. Toks įstatymas ugdo žmoguje ne baimę, pagiežą ar pyktį, kaip ortodoksinio judaizmo tradicijoje, bet „smogia per teisines grandines, kurios laiko žmogų sukaustytą ir teikia jam begalinį sielvartą“. Taigi, kaip teigia Butler, dieviškasis smurtas veikia gyvosios sielos (soul of the living) vardu – sielos, be kurios gyvenimas, pati gyvybė netenka jokios vertės. Tačiau toks įstatymas, įpareigojantis žmones priešintis valstybės ir jos teisinių institucijų prievartai, neatsiejamas nuo priesako „Nežudyk“. Revoliucija privalo apsieiti be kraujo praliejimo, tačiau suardyti ankstesnėje tvarkoje įtvirtintus socialinius santykius (plg: Butler 2006:209-210).
Tokį tikslą Benjamino tekste pastebi ir Butler, ir Agambenas, kuris, rekonstruodamas Benjamino ir Schmitto diskusiją XX a.  dešimtmečio pradžioje, išryškina priešingas abiejų autorių mąstymo strategijas. Agambenas teigia, kad, jei Schmittas anomijos (teisės negaliojimo) atveju nuolat stengiasi išlaikyti teisinę situacijos kontrolę, jei prievartą jis stengiasi nuolat įvesti į teisinį kontekstą, tai Benjaminas stengiasi užtikrinti tyrajam smurtui galimybę egzistuoti anapus teisės ribų (Agamben 2005:59).
Trumpai įsigilinkime į Benjamino tekste išdėstytus argumentus. Teisės suinteresuotumą išsaugoti prievartos monopolį individų atžvilgiu jis aiškina ne siekiu išsaugoti teisės tikslus, bet siekiu išsaugoti pačią teisę; „prievarta, atsidūrusi ne teisės rankose, kelia jai grėsmę ne savo puoselėjamais tikslais, bet pačiu savo egzistavimu anapus teisės“. Tačiau Benjaminas konstatuoja ir kitą, priešingą faktą: pasitelkdamas „didelio nusikaltėlio“ figūrą (nepaisant atgrasių savo tikslų, toks nusikaltėlis pačiu savo veikimu anapus teisės užkariauja masių simpatijas), jis teigia, kad to priežastis yra teisė, kuri atima iš individų bet kokią galimybę veikti, jei veikimo tikslai neatitinka tos teisės tikslų, jei jie nėra legitimūs (Benjamin 1978:280-281).
Gilindamasis į savo kritikuojamus valstybinės teisėkūros (lawmaking) ir teisėsaugos (lawpreserving) mechanizmus, Benjaminas aptinka lemtį. Teisėkūros procedūrą Benjaminas supranta ne kaip liberaliojo konstitucionalizmo šalininkai – jis nekalba apie teisės pagrindimą racionaliu protu, kultūriniais papročiais ar normomis. Atvirkščiai – pats įstatymo priėmimas sukuria sąlygas jo įteisinimo procedūroms ir svarstymams – tiesiog pareiškiama: „štai jums įstatymas“ – toks mechanizmas, Benjamino nuomone, primena mitinius senovės Graikų dievų ir karalių nuosprendžius (Butler 2006:202). Teisėkūra čia suvokiama kaip dekretinė, policinė valdžia. Tokios įstatyminės prievartos sampratą galime sieti su teisėkūros praktikomis šiuolaikinio globalaus kapitalizmo kontekste, kurias Michaelis Hardtas ir Antonio Negri aptaria savo knygoje „Imperija“.
Tuo tarpu teisėsaugos prievartos tikslas, pasak Benjamino, yra išsaugoti lemtimi ir mitu grindžiamos teisės egzistavimą. Valdžios pretenzijos išsaugoti žmonijos, kiekvieno žmogaus interesus sukuria prielaidas atsirasti reprezentacijos mechanizmams ir išsaugoti lemties primestą tvarkos modelį. Nors, Benjamino teigimu, tokia prievarta negali išvengti kritikos, čia neužtenka vien kritikos iš „beformės“, abstrakčios laisvės pozicijų – privalu apibrėžti laisvę kaip aukštesnę tvarką (Benjamin 1978:285). Čia autorius tarsi kvestionuoja liberalią laisvės koncepciją ir suponuoja marksistinę – hėgeliškąją dialektinę laisvės interpretaciją.  
Benjaminas pastebi ne tik teisėsaugos prievartos atgrasinantį pobūdį, bet ir jos pretenzijas tapti teisėkūros galia. Pasak jo, tokios pretenzijos, tokia „šmėkliška“ galios prerogatyvų (saugoti ar kurti teisę?) maišatis akivaizdžiausiai atsiskleidžia karinio šaukimo, mirties bausmės atveju ir policijos darbe. Maišatis atsiranda kuriant situacijas, kuriose tam tikrų galios struktūrų veiksmuose nebebūtų perskyros tarp teisėkūros ir teisėsaugos. Karinio šaukimo atveju atskirų individų veiksmai pajungiami valstybinei prievartai, valstybės tikslui laimėti karą ir pasiekti taiką, kurios atveju laimėtojas – valstybė – paskelbia naują įstatymą. Taigi, militarizmas įvardijamas kaip pretenzija kurti naują tvarką. (Benjamino pacifistinius sentimentus minėjome aukščiau). Antra vertus, mirties bausme „primityviose teisinėse sistemose“ dažnai baudžiama už neproporcingai mažus nusikaltimus. Kaip sako Benjaminas, tokiu atveju siekiama ne bausti už teisės pažeidimą, bet paskelbti naują įstatymą. Čia Benjaminas žymiai anksčiau nei Michelis Foucault ir kiti biopolitikos teoretikai meistriškai pabrėžia teisės ir gyvenimo, gyvybės sampyną: „Vykdant prievartą gyvenimo ir mirties atžvilgiu įstatymas įtvirtina save labiau nei kuriame nors kitame teisiniame veiksmas“. Gyvybės atėmimas, kurį vėliau Foucault ir Agambenas įvardino kaip suverenią galią, būdingą nepaprastajai padėčiai, siejasi su liberalios konstitucinės tvarkos peržengimu ir autoritarinės tvarkos sukūrimu. Žmogaus gyvybės, gyvenimo neliečiamumo pažeidimas Benjaminui tampa autoritarizmo įsigalėjimo signalu – taip demaskuojamas, dekonstruojamas Schmitto garbinamas nepaprastosios padėties ir suvereno galios „stebuklas“. 
Trečiasis atvejis, policinė teisė, pasak Benjamino, nurodo situaciją, kurioje valstybė nebegali pasikliauti savo teisine sistema siekdama teisinių tikslų. Policinė prievarta naudojama tada, kai užsibrėžtų tikslų norima pasiekti bet kokia kaina. Todėl, kaip teigia Benjaminas, policija „saugumo vardan“ įgyja prievartos monopolį ir teisę naudotis savo galia neapibrėžtose situacijose: ji vaiko mitingus, žudo ir žaloja jų dalyvius, organizuoja piliečių sekimą, taip tapdama dar vienu įstatymą kuriančios prievartos šaltiniu (Benjamin 1978:283-287). 
Visi šie Benjamino įvardyti prievartos mechanizmai, kurie tampa gana akivaizdūs gyvenant, Hardto ir Negri žodžiais tariant, šiandieninėje Imperijoje, leidžia spėti apie nepaprastąją padėtį, kurioje klasikiniai teisės mechanizmai nebeveikia, kurioje vienintele išeitimi iš susidariusios politinės krizės tampa nevaržomos suverenios valdžios (at)kūrimas ir sprendimo galios šiai valdžiai suteikimas. Kita vertus, pašalinus bet kokius normatyvinės teisės barjerus, valdžia tampa tik nuogu prievartos mechanizmu – ir tai visiškai nesusiję su, pasak Schmitto, nuolat išliekančiu ryšiu tarp konstitucinės ir steigiančiosios galios. Nepaprastosios padėties ir suvereniosios galios mechanizmuose nėra nieko „stebuklingo“ – tai nuoga empiriko akimi pastebima korumpuota prievartos sistema, kurioje bejėgius įstatymus keičia klestinti vykdomosios valdžios savivalė, saugumo vardan vykdoma gyventojų kontrolė ir stebėjimas, veikia rafinuoti politinių priešininkų ir atsitiktinių asmenų įkalinimo mechanizmai. Kaip jau minėjome, tokios politikos, kaip ir nepaprastosios padėties, taikiniu tampa žmogus kaip rūšis, jo gyvenimas ir pati gyvybė, kuri, pasak Agambeno, netgi (ir būtent) jos patiriamos socialinės atskirties akivaizdoje, ne pašalinama iš valdžios apskaičiavimų lauko, bet susiejama su valdžios mechanizmais. Tuo tarpu pati valdžia (biogalia, kaip ją vadina Foucault ir jo pasekėjai) krizės ir jos pasekmėje atsirandančios nepaprastosios padėties atveju atgauna senąją suverenios galios privilegiją spręsti didįjį biopolitinį klausimą: kam verta gyventi, o kieno gyvenimas neturi vertės. Bandymas praktikoje atsakinėti į šiuos klausimus paverčia biogalią tanatogalia – nebe gyvenimą, bet mirtį produkuojančia galia.
Tačiau Benjaminas kalba ir apie kitą galimybę: jis klausia, kas nutiktų, jei paaiškėtų, kad teisėkūros ir teisėsaugos prievartos priemonės visiškai neatitinka tikslų, o tuo tarpu iškiltų kitokia prievartos forma – smurtas, kuris galėtų atitikti teisės tikslus – užtikrinti gyventojų gerovę, teisingumą ir pan., bet nebūtų susijęs su tų tikslų siekimo mechanizmais? (Benjamin 1978: 293)
Benjaminas mums primena dieviškąjį (arba tyrąjį) smurtą, pagrįstą Dievo įsakymu „Nežudyk“ Butler teigimu, šis įsakymas įtvirtina tokį požiūrį į teisę, kuris veda į pačios prievartą primetančios teisės sunaikinimą. Dieviškasis smurtas yra nesusijęs nei su teisėsaugos, nei su teisėkūros prievarta – jis yra priešiškas abiem minėtoms prievartos formoms, kurias vienija mitas ir lemtis; Judaizmo Dievas, kaip ir graikų Prometėjas savo įstatymu pasipriešina senovės graikų mitinei teisei. Įstatymas „Nežudyk“ tampa galimybe bekrauju smurtu pasipriešinti mus supančiojančiai, gyvybę išnaudojančiai ir mirti pasmerkiančiai  biogaliai, suvereniai galiai. Ta pati dieviškojo smurto jėga, pasak Benjamino, išperka žmogaus kaltes, išgelbėja jį nuo skolos egzistuojančiai tvarkai, atsakomybės prieš ją jausmo (Butler 2006: 209-210). Benjaminas sako: „mitinė prievarta yra kruvina prievarta viso gyvenimo atžvilgiu, kurios tikslas - gyvenimas; dieviškoji prievarta yra tyroji galia viso gyvenimo atžvilgiu, kurios tikslas – gyvybė“ (Benjamin 1978: 296-297). Vartojamos dvi sąvokos – „gyvenimas“ ir gyvybė“. Pirmoji, kaip galima spėti, apibūdina gyvenimą, pajungtą biogaliai, tuo tarpu antroji tampa nuoroda į natūralaus gyvenimo, „gyvosios sielos“ arba tiesiog gyvenimo (mere life) išsilaisvinimą. Butler dieviškąjį smurtą interpretuoja taip:
„Geismas išlaisvinti gyvenimą iš kaltės, kurią išsaugo teisinė sutartis su valstybe – štai toks geismas leidžia iškilti smurtui, nukreiptam prieš prievartą, tokiam smurtui, kuris siekia išlaisvinti gyvenimą nuo mirties sutarties, nuo gyvosios sielos mirties, kurią sukelia apsukinanti kaltės jėga“ (Butler 2006:211).
Butler teigia, kad dieviškasis smurtas smogia ne žmogaus kūnui, bet individui kaip teisės suformuotam subjektui, jis sunaikina ne organizmą, bet jo priklausomybe grįstus santykius su mitinės prievartos institucijomis (Butler 2006:211).. Taigi, Benjaminas prievartos buvimą arba nebuvimą supranta ne kaip veiksmą, įvykį, bet kaip galimybę atsirasti išnaudojimu pagrįstiems santykiams arba nuo jų išsilaisvinti.
Kyla klausimas, kaip šis dieviškasis arba tyrasis smurtas pasireiškia realiame politiniame gyvenime? Benjaminas čia remiasi anarchizmo teoretiko Georges‘o Sorelio  metų knygoje „Apmąstymai apie prievartą“ aptarta visuotinio streiko samprata. Sorelis skiria du streikų tipus – politinį ir proletarinį streiką. Politinio streiko tikslas – sustiprinti valstybės galią, ruošti dirvą stipriai, centralizuotai ir disciplinuotai valdžiai, kuri būtų kurčia opozicijos kritikai, pasiekti, kad valstybė neprarastų savo galios. (Tokio streiko pavyzdžiai – bolševikų, fašistų ir įvairių kitokių autoritarinių judėjimų organizuoti ir tebeorganizuojami politiniai perversmai). Tuo tarpu vienintelis proletarinio streiko tikslas yra valstybės sunaikinimas ir jos santvarkos suardymas. Kaip sako Sorelis, visuotiniame streike aiškiai išreiškiamas nesuinteresuotumas materialine nauda – kalbama apie troškimą panaikinti valstybę“. Benjamino teigimu, jei pirmoji darbo sustabdymo forma yra prievartinė – ji sąlygoja tik išorinius darbo sąlygų pokyčius, antroji forma yra neprievartinė (Benjamin 1978:291-292). Benjaminas pritaria Soreliui, kuris vardan gyvo revoliucinio judėjimo, vardan jo spontaniškumo atmeta bet kokias programas, utopijas, bet kokią galimybę steigiamajai galiai tapti konstitucine galia. Sorelis marksistines utopijas vertina taip:
„Visuotiniame streike visi šie gražūs dalykai pranyksta; revoliucija pasirodo esąs aiškus, paprastas sukilimas, jame nelieka vietos nei sociologams, nei elegantiškiems socialiniams reformatoriams, nei intelektualams, kurie apmąstymus apie proletariatą pavertė savo profesija“. (Benjamin 1978:292)
Sorelio politinio ir proletarinio streiko sampratos Benjaminui suteikė galimybę sukurti koncepciją, simetrišką, tačiau priešišką Schmitto „Diktatūroje“ pateiktai koncepcijai. Jei Schmittas komisarų diktatūrai priešina suverenų valdymą, tai Benjaminas šiai autoritarizmu ir nepaprastąja padėtimi paremtai santvarkai priešina dieviškąjį smurtą, kuris, pasak jo, sukuria tikrą, nejuridinę anomiją. Tokioje anomijoje neapibrėžtą suvereno galią keičia bekraujis, prieš įstatymo grandines nukreiptas ir jas smurtas. Toks smurtas siekia kurti ne tik bevaldystę, chaosą, bet ir būti savotišku „mediumu“, kuris iš ilgus amžius slėgusios valdžios priespaudos išsilaisvinusiems žmonėms leistų kurti savo nepriklausomus pasaulius, neleisdamas įsivyrauti naujam prievarta paremtam režimui.

Schmittas, Benjaminas ir šiuolaikinė politinė filosofija (vietoj išvadų)

Šiuolaikinė politinė filosofija vis iš naujo aktualizuoja Schmitto knygoje „Politinė teologija“ ir Benjamino tekste „Prievartos kritika“ iškeltas problemas. Tačiau šios problemos ir teorijos svarstomos ne tik knygose ar akademiniuose susibūrimuose, jos vis dažniau „pasirodo gatvėse“ – yra įjungiamos į socialinių judėjimų diskusijas ir strategijas. Todėl pačią šiuolaikinę politinę filosofiją verta laikyti kūrybingos socialinių judėjimų ir akademinės virtuvės sinergijos, simbiozės objektu.
Jau minėjome biopolitikos kontekstą, Foucault ir kitų autorių idėjas. Priešingai Schmittui, kuris valstybės ir joje gyvenančių žmonių santykius vertina kaip homogeniškus, ir kurdamas fašistinės valstybės modelį remiasi politinės teologijos kontekstu, Benjaminas mato visuomenę kaip heterogenišką darinį, kurį tik prievarta galima priversti paklusti valstybės ir kapitalo organizuojamai tvarkai. Juo seka Foucault ir italų autonomizmo teoretikai (Negri, Paolo Virno, Maurizio Lazzarato ir daugelis kitų), kalbėję apie visuomenę ne kaip apie vientisą organizmą (tautą), bet kaip apie daugybę – skirtingas socialines grupes, skirtingu mastu pajungtas valstybinei prievartai ir kapitalo išnaudojimui. Toks darinys, jo daugialypumas, jame dalyvaujančių socialinių jėgų įvairovė absoliučiai prieštarauja valstybės kaip struktūros ir jos valdžios tikslams, dėl to valstybė stengiasi vienyti visuomenę,  kurti tautą, tokiu būdu tikėdamasi pajungti daugybę savo galiai. Todėl jei Schmitto postuluojama suvereni valdžia remiasi neva už ją aukštesne steigiamąja galia – tauta, tai sekdami Benjaminu ir jo šiuolaikiniais pasekėjais turėtume tautą laikyti kategorija, išvesta iš valstybės – valdžios socialinės inžinerijos padariniu. Tuo tarpu tikra steigiančiąja galia tampa daugybė, laisva ir įvairi visuomenė, nuo kurios valios ir subtilios mažosios politikos priklauso galimybė kurti naują valstybę arba jos nekurti, leisti egzistuojančiai valstybei egzistuoti toliau, ar neleisti. Ši galimybė, tampanti mažosios politikos potencijos įrodymu, gąsdina daugelį politinės teologijos adeptų ir jų bendraminčių.
Kita vertus, neišvengiama tam tikra painiava tarp tų, kurie nurodo į daugybę kaip į steigiančiąją galią (pvz., Negri) ir paties Benjamino, kuris postuluoja dieviškojo smurto įsiveržimą iš išorės. Negri savo steigiančiosios galios sampratoje mato daugybę kaip būsimojo imanentinio, nehierarchinio pasaulio utopiją, tuo tarpu Benjaminas, sekdamas Soreliu, atsisako figūratyvinio, ontologinio, utopinio mąstymo ir tarsi atveria galimybes revoliuciniam spontaniškumui. Šia mintimi seka Gilles‘as Deleuze‘as ir Felixas Guattari, aptardami virtualumo sampratą. Skirtingai nei Hardtas, Negri ir kiti autonomistai, bandę sukurti imanentinę daugybės ontologiją, Deleuze‘as ir Guattari kalba tik apie absoliučius srautus ir nuolatinį judėjimą. Stepheno Zepke‘s teigimu, Deleuze‘as ir Guattari „yra angažuoti pačiam neapčiuopiamiausiam įvykio aspektui, jo kūrybiškumui, kurio visiškai nelemia tai, kas jau vyksta – absoliučiai virtualiam ir heretogeniškam jo aspektui“ (Zepke 2011:271). Toks Benjamino teorijos postuluojamas revoliucinis spontaniškumas artimesnis šiuolaikinei anarchistų atmainai – insurekcionistams, teigiantiems, kad bet kokia ontologija, bet koks dėmesys figūratyvinei ateities utopijai leidžia reprodukuoti spektaklį, fantazmą. Antrinant jiems galima pasakyti, kad revoliucija yra ne praeities ar ateities įvykis, bet nuolatos dinamiškas visuomenės jėgas judinantis, socialinei taikai ir tvarkai įsigalėti neleidžiantis, valstybines struktūras kvestionuojantis procesas. Revoliucinės jėgos negyvena ateitimi ar praeitimi, jos gyvena ir veikia dabar, jungiasi į socialinius judėjimus, kuria autonomines erdves, organizuoja masinius susibūrimus ir okupacijas, kovodamos už savo teises ir tuo pačiu ardydamos valstybių, jų valdžios stabilumą.
Kita vertus, globalusis kapitalas ir šiuolaikinė valstybė ne tik jaučia nestabilumą šiuolaikinėje politinėje sistemoje, susijusį su tuo, kad paklusnią ir ištikimą tautą keičia nepaklusni ir dinamiška daugybė. Imperinės galios struktūros, norėdamos išsaugoti status quo, yra priverstos nuolat peržengti savo įgaliojimus, nuolat kurti tiesioginę ar netiesioginę nepaprastąją padėtį. Dažnai tai joms pavyksta pasitelkiant, anot Naomi Klein, „šoko doktriną“, tačiau šoką šia prasme sukelia ne vien gamtiniai kataklizmai, bet ir socialiniai, ekonominiai veiksniai. Pastaruosius kelis dešimtmečius visame pasaulyje vykdyta neoliberali politika ir dabartinė socialinė krizė tapo tikru šoku, nepaprastąja padėtimi milijardams žmonių visame pasaulyje. Valstybių vykdoma diržų veržimosi politika remiasi policine prievarta, kuri slopina ir vaiko nepaklusniųjų susibūrimus, mitingus, riaušes, persekioja piliečius, peržengdama savo įsipareigojimus. Daugybė žmonių visame pasaulyje praranda socialinę apsaugą, įsiskolina ir dėl to pasijunta netekę savo teisių, atsidūrę socialinėje atskirtyje; kartu su savo apnuogintu gyvenimu jie patenka į šiuolaikinį getą, „stovyklą“, kurią aprašo Agambenas. Tai – ne vien globalaus kapitalo, bet ir jo partnerės šiuolaikinės valstybės veiklos rezultatas. Nesugebėdama apginti savo piliečių politinių, socialinių ir ekonominių interesų, šiuolaikinė valstybė savo politinę ekonomiją, BVP ir socialinį stabilumą gali apginti, išsaugoti tik prievarta, kontroliuodama imigrantų ir emigrantų srautus, palaikydama neįpilietinimo, atskirų tautinių ir socialinių grupių diskriminacijos politiką.
Galiausiai galima pasakyti, kad Benjaminas ne tik kūrė savitą politinę teologiją, simetrišką Schmitto politinei teologijai, tačiau ir sukūrė įrankius, leidusius dekonstruoti valstybės apologetų kuriamą mitą. Įdomu, kad reakcingas Schmitto idėjas dabar vėl stengiasi gaivinti „konservatyviosios revoliucijos“ šalininkai bei Trečiojo Reicho idėjiniai palikuonys, tuo tarpu Benjamino dieviškojo smurto samprata liko primiršta. 
Todėl nepaprastąją padėtį svarbu tyrinėti ne (tik) politinės teologijos, bet (ir) valdymo technologijų, socialinių judėjimų bei biopolitikos perspektyvoje, vertinant steigiančiąją jėgą ne tik kaip tautą – moderniosios valstybės sukonstruotą abstrakčią jėgą, kuria, įvesdama nepaprastąją padėtį, gali remtis valdžia, bet ir kaip realias valstybėje veikiančias socialines jėgas, pasak Benjamino, kuriančias „tikrą nepaprastąją padėtį“ – grasinančias valstybės ir valdžios stabilumui, besipriešinančias policinei prievartai, ieškančias autonominių erdvių šiuolaikinėje kapitalistinėje Imperijoje. Tokios jėgos priešiškai žiūri ir į teisėsaugos, ir į teisėkūros prievartą, ir normatyvinius (liberalius - demokratinius), ir į nepaprastosios padėties (autoritarinius, konservatyvius) režimus, kuriuose vienaip ar kitaip varžoma daugybės saviraiškos laisvė ir autonomija. Kita vertus, šalia tokių aktyviai besipriešinančių politinių jėgų nepaprastosios padėties sąlygomis iškyla kitos, valstybės proteguojamos jėgos, skatinančios paklusnų gyventojų pasyvumą, konformizmą, „meilę galiai“, ksenofobiją ir rasinę neapykantą – jis paprastai užmaskuojamas demagogijos apie „grėsmę tautai ir valstybei“. Tokios „fašistinės“ jėgos, palaikomos reakcingų valdžios ir religinių institucijų, dabar aktyviai veikia Rytų Europoje, keldamos pavojų regiono visuomenių integralumui.
Permanentinė krizė, kurią palaiko globalus kapitalizmas, tampa ne tik socialinių sunkumų, nepriteklių ir valstybės represijų periodu, primenančiu nepaprastąją padėtį; tai – atvirų galimybių metas, kai politinės teologijos užliūliuoti socialiniai junginiai gali kurti tikrąją nepaprastąją padėtį, spontaniškai išsiveržti iš kapitalo ir valstybės represijų nagų, smogti juos pajungusioms socialinėms struktūroms, išlaisvinti savo mąstymą nuo kaltės ir atsakomybės valdžios kuriamai tvarkai. Toks proveržis anapus valstybės ir jos struktūrų yra grynai negatyvus, bet jis atveria anomiją, kuri yra būtina norint kurti mažąją politiką – nepriklausomus, skirtingus, dinamiškus ateities pasaulius.     

NAUDOTA LITERATŪRA       

Benjamin W. 2005 Nušvitimai. V: Vaga    
Agamben G. 1998 and Homo Sacer: Sovereign Power and Bare Life. Stanford University Press.
Agamben G. 2005 State of Exception. University Of Chicago Press.
Benjamin W. 1978 Reflections: Essays, Aphorisms, Autobiographical Writings. Harcourt Brace Jovanovich.
Butler J. 2006 „Critique, Coercion, and Sacred Life in Benjamin’s ‘‘Critique of Violence’’, in Political Theologies: Public Religions in a Post-Secular World. Eds. H. de Vries, L. E. Sullivan. Fordham University Press.
Foucault M. 2003 „Society Must Be Defended“: Lectures at the Collège de France, 1975-1976. Picador.
Hardt M., Negri A. 2000 Empire. Harvard University Press.
Schmitt C. 1985 Political Theology: Four Chapters on the Concept of Sovereignty. The MIT Press.
Weber S. 2008 Benjamin‘s –abilities. Harvard University Press.
Zepke S. 2011 „Menas ir sąsajos estetika: autonomija, jutimai ir politika“, in Intensyvumai ir tėkmės: Gilles‘io Deleuze‘o filosofija šiuolaikinio meno ir politikos kontekste. Sud. A. Žukauskaitė. Lietuvos kultūros tyrimų institutas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą