2012 m. kovo 4 d., sekmadienis

Pirmadienį LUNI Vilniaus fakultete - Jurijaus Dobriakovo paskaita

Laisvojo universiteto Vilniaus fakultetas kviečia į šiuolaikinio meno ir medijų kultūros teoretiko J. Dobriakovo paskaitą "Ko ilgisi šiandieninė populiarioji kultūra?" vyks VU chemijos fakultete, 125 aud., Naugarduko g. 24, Vilniuje 2012 m. kovo 5 d. 18 val.

Pastaruoju metu vis labiau pastebimas žavėjimasis nostalgiškais retro elementais muzikoje. Paskaitos atspirties taškas - šiuolaikinė indie pop muzika ir jos vizualiniai elementai, tačiau toliau pokalbis vystysis diskutuojant apie socialinius ir kultūrinius to reiškinio aspektus, konstruojamus/ simuliuojamus įvaizdžius ir geismus, įvairius šio reiškinio vidinius prieštaravimus, jo vietą bendrame post-kapitalistiniame "post-ideologiniame" kontekste.

„Šiandieninę popkultūrą apibrėžia trys dalykai: nostalgija, keistenybių kultas ir vaiduokliškumas. Tai labiausiai atsispindi popmuzikoje – tačiau ne tiek MTV dinozaurų šlageriuose, kiek toje nepriklausomoje kūryboje, kuri sėkmingai balansuoja ant pop ir indie ribos. Beveik viskas, ko šiandien daugiausiai klausosi „intelektualus jaunimas“, skamba taip, lyg būtų sukurta bent prieš kelis dešimtmečius ir atsitiktinai aptikta kokioje nors muzikinių ar kitokių keistenybių krautuvėje. Tačiau šis pirmas įspūdis, aišku, apgaulingas. Jei bandytume rasti tikslų šiandieninio nostalgiško skambesio atitikmenį praeityje – pavyzdžiui, devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kuriame gimė dauguma tų, kurie klausosi šios muzikos, – neišvengiamai susidurtume su problema: to laikmečio muzika neskamba visiškai taip pat, kaip tie šiuolaikiniai garsai, apie kuriuos kalbu. Bet kai ir vėl bandome klausytis pastarųjų, neapleidžia jausmas, kad kažkas iš tų laikų juose vis dėlto yra. Tai ne kopija ir ne citata (praeities garsų citavimas arba semplavimas buvo 90-ųjų ir naujojo tūkstantmečio pradžios šokių muzikos mėgstamiausias metodas); greičiau tai yra pėdsakas, miglotas prisiminimas, vaiduoklis.“

Jurijus Dobriakovas yra kultūros teoretikas, vertėjas ir eseistas, rašantis apie įvairius šiuolaikinės kultūros reiškinius - nuo komiksų kultūros ir Lietuvos alternatyvios muzikos scenos iki naujų fotografijos bei interneto kultūros reiškinių ir kitų kasdienybės kultūros anomalijų. Jo tekstų galima rasti šiuolaikinio meno dienraštyje Artnews.lt, internetiniame naujosios muzikos žurnale "Modus radio", meno projektų ir parodų kataloguose bei žurnaluose apie fotografiją. Jis taip pat dėsto fotografijos teoriją Vilniaus dizaino kolegijoje ir yra skaitęs paskaitas multimedia meno ir muzikos festivalyje "Centras" bei laisvajame universitete LUNI, taip pat dalyvavęs šiuolaikinio meno festivalio "Enter" konferencijose "ENTER Teorija".



Jurijaus asmeninis tinklaraštis: http://dobriakov.wordpress.com/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą