2012 m. balandžio 25 d., trečiadienis

2012 04 26 LUNI Vilnius. Kasparas Pocius. Kas yra biopolitika?


Balandžio 26 d., ketvirtadienį, 17 val., Laisvajame universitete (LUNI) paskaitą „Kas yra biopolitika?“ skaitys filosofijos doktorantas, vertėjas Kasparas Pocius. Renginys vyks Energetikos ir technikos muziejaus rūsio salėje, Rinktinės g. 2, Vilniuje.

Biopolitika – tema, šiandien populiari ne tik radikaliose akademinėse diskusijose: naujausiose biopolitinėse kovose prieš savo valstybių ir kapitalizmo galios aparatus sukyla už savo fizinį išlikimą ir pilnavertį gyvenimą kovojantys imigrantai, mažumos, prekariatas (didelė dirbančiųjų dalis, neturinti jokių socialinių garantijų). Biopolitikos (gr. bios – gyvenimas, politikos – politika) sąvoką sukūrė Michelis Foucault, kalbėdamas apie santykį, susiejantį valdžią ir žmoniją kaip biologinę rūšį. Pasak jo, biopolitikos objektu XIX a. viduryje tampa visa visuomenė, jos gerovė, sveikata, reprodukcija, kitaip tariant, pati gyvybė, gyvenimas ir jo kokybė.

Šiandien tampa aišku, kad biopolitikos samprata kelia žymiai daugiau klausimų, nei teikia atsakymų. Viena vertus, taip yra dėl biopolitikos teminio lauko platumo ir neapibrėžtumo. Tarpdisciplininiame biopolitikos diskurse dalyvauja tokie skirtingi mokslai, kaip politinė filosofija, teisė, ekonomika ir politinė ekonomija, sociologija, biologija, bioinžinerija ir t.t.

Kita vertus biopolitikoje išryškėja prieštaravimai ir problemos, raudona gija nužyminčios naujausiųjų laikų pasaulio istorijos trajektoriją: suverenumas ir nacionalizmas, rasizmas, genocidas, gerovės valstybė, ekonominis išnaudojimas ir skurdas, socialinė atskirtis, demografinės krizės, šeimos politika ir seksualumas, imigracija ir emigracija, eugenika ir bioinžinerija, gyvūnų teisių apsauga.
Šios problemos itin paaštrėja dabartinėje pasaulio santvarkoje, kurią daugelis šiuolaikybės tyrinėtojų laiko imperine. Paskaitoje bandysime aptarti ir aktualizuoti pagrindines biopolitikos sąvokas bei apmąstyti pasipriešinimo biopolitiniams galios mechanizmams strategijas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą